szechenyi
Ugrás a tartalomra Ugrás a láblécre

🍇🍷🍇 Legyél Szőlész-borász! 🍇🍷🍇

A szakma az élelmiszeripar ágazat 3 éves képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul.

A borászat Magyarországon az egyik legősibb és legjobban megbecsült tevékenység. A szőlész-borász ismeretei kiterjednek a szőlő termesztésére, művelésére, a szüretre, a szőlőfajták feldolgozására, a borkészítés műveleteire és a bor értékesítésére is.
A jó minőségű bor előállítása nagyon összetett ismereteket igénylő munka.
A borászatok Magyarországon sokszor családi környezetben működnek, ahol a szőlész-borász szakma tradíció. A jó szőlész-borász szakember tudása a boraszatokban nagy kincs.

KOMPETENCIAELVÁRÁS:

🥰 megbízhatóság,
🔴 jó színlátás,
👅 kiváló ízérzékelés.
👣 állóképesség,
🤗 kezdeményezőképesség.

A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ:

• elvégzi a szőlőtermesztés alapfázisait (a szőlő telepítésétől, metszésétől a növényápolásai, növényvédelmi munkákon keresztül a szüretig);
• megszervezi a feldolgozást;
• elvégzi a bor erjesztését;
• az újbort kezeli, javítja, készre kezeli;
• palackoz;
• speciális borkészítményeket állít elő;
• laboratóriumi minőségbiztosítást végez;
• rendelkezik a szakmai feladatokhoz szükséges gépészeti ismeretekkel;
• elvégzi a szakmai adminisztrációt;
• rendelkezik a bor forgalmazásához, a borturizmushoz és a bormarketinghez szükséges alapismeretekkel;
• birtokában van egyéb italkészítési ismereteknek;
• elvégzi a bor előállításához szükséges laboratóriumi vizsgálatokat.

Ajánlott azoknak a fiataloknak, akik érdeklődnek a szőlő termesztése, feldolgozása és a bor készítése iránt, akik elköteleződnek a jó minőségű és méltán híres magyar borok készítése és jó hírének fenntartása és emelése iránt.

NEMZETKÖZI LEHETŐSÉGEK

Diákjaink számára folyamatosan biztosítjuk a külföldi tapasztalatszerzést, ezzel segítve őket szakmai készségeik és nyelvi kompetenciáik továbbfejlesztésében. Azon tanulóinknak, akik a szőlész-borász szakmát választják, a 🍷 francia borvidékeken 🍷 biztosítunk továbbképzési lehetőséget. Egy más ország borkulturájának megismerése segít a szakmai ismeretek bővítésében, tágítja a látókört és nem utolsó sorban életre szóló élményekhez juttatja a diákokat.

ISKOLÁNK, AHOL A KÉPZETTSÉGET MEGSZEREZHETED:

Közép-magyarországi ASzC Soós István Borászati Technikum és Szakképző Iskola

Nyolcadikosok figyelem! A továbbtanuláshoz a jelentkezést az osztályfőnökötökön keresztül kell intézni!

Tanulni vágyó felnőttek az alábbi „Jelentkezés” gombon/linken keresztül tudnak jelentkezni:
Jelentkezéshez kattints a jelentkezés gombra.

KÉPEK A KÉPZÉSRŐL:
Forrás: Innovatív Képzéstámogató Központ Zrt.

Vissza felülre